Een alternatief voor VVV

VVV-Venlo, vanaf nu VVV omdat de stadsnaam al in de eerste V zit, zit in de problemen. De club kan financieel de eindjes niet aan elkaar geknoopt krijgen en heeft bij de gemeente aangeklopt voor steun. De Socio-club is een petitie gestart om de aanvraag voor financiële ondersteuning door de gemeente te ondersteunen en onderzoeksbureau Hypercube wordt ingehuurd om een levensvatbaar toekomstscenario uit te dokteren.

Het stadion De Koel staat centraal in de problematiek. Het ligt niet goed, is ouderwets want je wordt er nat, het is niet veilig, geen goede faciliteiten voor grote sponsoren en zo mankeert er nog wel meer. Voor de Socio-club aanleiding om een peiling te houden waarbij de stemmer uit vier opties kan kiezen: een multifunctioneel stadion op de plek van de huidige Koel, op een andere plek in Venlo, een andere plek in Blerick of de vrije keus. Onderzoeksbureau Hypercube komt naar alle waarschijnlijkheid ook met een multifunctioneel stadion dat ergens op een (te ontwikkelen) Businesspark aan een kruispunt van snelwegen moet komen te liggen. Dicht bij de bedrijven en met het stadion als een katalysator voor ontwikkeling van dat gebied tot een plek waar mensen voor hun plezier kunnen winkelen en ontspannen. Zo komt de club in de harten van de mensen en de bedrijven en vooral die laatste zijn nodig als sponsor. Dus het stadion moet zeer goed sponsorfaciliteiten hebben. Welke plek voldoet? Het Floriadeterrein, want dat moet een nieuwe boost krijgen. En VVV krijgt zo de mogelijkheden om structureel in het linker rijtje van de eredivisie te komen.

Wordt u hier blij van? Ik niet. Wat een armoede. Wat een dertien in een dozijn oplossing. Linker rijtje? Net als alle andere clubs, alleen passen er maar 9 in dat rijtje en zijn er drie plekken al steevast vergeven. Multifunctioneel stadion waar andere evenementen kunnen plaatsvinden? Is die markt niet al overvol? We kennen in Venlo al de Maaspoort, ’t Roadhoes, Van de Valk, Grenswerk zeer veel gemeenschapshuizen. En zijn er in de wat wijdere omgeving niet al voldoende plekken waar U2 kan komen optreden? Tijd voor een echt andere oplossing. Een andere, voor Nederlandse begrippen, vernieuwende oplossing. Een oplossing waarbij VVV een club van, voor en door de mensen van Venlo en de regio wordt. Hoe?

We maken we van VVV een vereniging met leden. Dit naar voorbeeld van de Football Club United of Manchester (http://fcunited.org/index.php). Die club is een voorbeeld hoe het anders kan. Anders met veel aandacht en respect voor de gemeenschap. Een club die supporters en de gemeenschap niet ziet als melkkoeien, maar als basis van hun bestaan. Met respect voor iedere supporter en ieder lid van de gemeenschap en dat respect hangt niet af van hoe gevuld diens beurs. Niet het geld dat iemand inbrengt telt, maar zijn ideeën en daden. De leden kiezen het bestuur en de eerste taak van het bestuur is een proces vormgeven waarbij de samen met de leden het verenigingsbeleid wordt opgesteld. Ook hier geeft de FCUM een goed voorbeeld maar er zijn vast ook andere. Dit gebeurt zonder inmenging en ondersteuning door welke externe partij dan ook. Dat doen de leden zelf, die beschikken samen over voldoende kennis en ervaring.

De vereniging houdt zich niet alleen maar met voetbal bezig. Nee, de vereniging wordt een sociaal netwerk van mensen die er voor elkaar zijn. Zoek je werk of heb je ergens ondersteuning voor nodig? De leden van de vereniging helpen. De vereniging wordt nog op een andere manier een netwerk. Zij wordt het knooppunt voor verenigingsondersteuning. En zij wordt het knooppunt voor voetbalondersteuning van amateurclubs en scholen. De vereniging en haar onderkomen wordt zo het Voetbalthuis van de regio.

De Koel blijft als stadion gehandhaafd en wordt verbouwd. Want het is belangrijker dat mensen nabij zijn, dan bedrijven. Ook dat doen de leden. Dat doen ze door:

  1. Zelf het nieuwe stadion te ontwerpen en een begroting van de kosten op te stellen.
  2. Zelf geld op tafel te leggen. De FCUM laat zien hoe dat kan 3. Door fondsen te werven 4. En vooral ook door zelf de handen uit de mouwen te steken waardoor de arbeidskosten voor de verbouwing dalen. Ook dit is niet nieuw 1. FC Union Berlin (www.fc-union-berlin.de/stadion/stadionumbau-200809/bautagebuch/) laat zien dat het kan.
  3. En als laatste door een kleine bijdrage van de gemeente te vragen ter ondersteuning van dit vrijwilligersnetwerk.

Wie helpt er mee om deze toekomst bestendige club te verwezenlijken? Wie helpt er mee om deze sterke vereniging te bouwen? Deze vereniging van voor en door de voetballiefhebbers. Deze vereniging waarbij de gemeente aanklopt omdat deze vereniging iets kan wat de gemeente niet kan en dat is mensen binden, verbinden en trots laten zijn op hun club, hun vereniging, hun stad en vooral trots op zichzelf.

Auteur: F. Kuijpers